İdare hukuku, kaynağını ve temelini anayasada işaret edilen ve tanınan, idarenin faaliyet ve örgütlenmesine ilişkin normları öngören, kamuya tanınan üstünlük ve imtiyazlar ile bireye tanınan hak ve özgürlüklerin dengelenmesini sağlayan hukuk dalıdır.
İdare ise, organik anlamda devlet yapılanması içerisinde belli görevleri yerine getirmek için oluşturulan örgüt ve bu örgütte istihdam edilenler olarak tanımlanır. Fonksiyonel anlamda ise idare ile kastedilen kamu hizmetlerini hayata yansıtmak için sahip olunması gereken nitelikler ve bu örgütün çalışma sistematiğidir.
İdarenin öncelikli amacı toplum ve kamu yararının gerçekleştirilmesidir. İdare hukuku da, kamu yararını tesis etmeye, bozulan yarar dengesini yeniden kurmaya yardımcı olarak idarenin faaliyet ve örgütlenmesini normlara tabi kılar ve böylece bireyin hak ve özgürlüklerinin güvence altına alınmasını sağlar.
İdare hukuku, 19. yüzyılda ortaya çıkmış olup, kaynağını ise Roma'dan almasına rağmen birçok hukuk dalına nazaran daha genç ve yeni gelişen bir hukuk dalıdır. Gelişimini ve kurumsallaşmasını değişen devlet modeli anlayışına bağlı olarak hızla sürdürmekte olan idare hukukunun uygulanmasından doğan uyuşmazlıklar idari yargıda çözümlenir.
Bu anlamda idari yargı, idarenin her türlü işlem ve eylemlerine karşı hakları ihlal olan kişilerin devletin bir birimi olan idari makamlara karşı, keza kamu kurumlarının biri diğerine karşı uyuşmazlıklarına karşı idari yargı olan İdare veya Bölge İdare Mahkemesinde dava açmaktadır.

Ceza Hukuku
Suç ve ceza kavramlarını inceleyen kamu hukukunun bir alt dalıdır. Ceza hukuku, Genel Ceza ve Özel Ceza hukuku olarak ikiye ayrılmaktadır.
İnsan Hakları Hukuku
İnsanların sırf insan olmaları nedeniyle doğuştan sahip oldukları, hiçbir güç ve iktidar tarafından kendilerine bağışlanmadığı buna rağmen var olan onur ve şerefini, yaşamını, huzurunu ve kişiliğini koruyan hak ve özgürlüklere sahiptir. İnsan haklarının korunması ve gelişmesi artık ulusal sınırları aşıp uluslararası bir boyuta varmıştır.


Spor Hukuku
Sporun kişi ve toplumun ekonomik, sosyal, bedensel ve zihinsel açısından insan gelişimine etki ve katkısı nedeniyle büyük önem arz ettiği günümüzde, gelişmiş ülkeler tarafından hukukun ayrı ve önemli bir dalı olarak kabul edilmekte ve sporun vazgeçilmez bir parçası olarak hukuk dünyasında yerini aldığı görülmektedir.
Yabancılar Hukuku
Yabancı, bir devlette bulunup da o devlettin vatandaşlığını iddiaya hakkı olmayan gerçek ve tüzel kişilere denilir. Ancak yabancı kişinin bir devlette geçici veya daimi otursun sırf yabancı olması onun birçok hak ve özgürlüğe sahip olmadığı anlamına gelmemektedir.

Kentsel Dönüşüm Hukuku
Ülkemizde konutların, sağlıksız, inşaat tekniğine aykırı, imar kurallarına aykırı, deprem riskine karşı korunaksız, şehir imarı ve mimari durumu felç etmesinden başlıca olmak üzere yaşanan olumsuzluklar nedeniyle kentsel dönüşüm hukuku ve ilgili yasaları zorunlu hale gelmiştir.


Aile Hukuku
Bilindiği üzere geçmiş, halen ve gelecekte toplum, kavim ve devletlerin temeli aile kurumu üzerinde temellendirilmiştir. Bu nedenle insanlığın ve huzurun temel kaynağıdır. Ancak önemi, işlevi ve sorunları açısından başlıca kendisine has uyuşmazlık ve problemlerin de kaynağı olmuştur.
İdare Hukuku
İdare hukuku, kaynağını ve temelini anayasada işaret edilen ve tanınan, idarenin faaliyet ve örgütlenmesine ilişkin normları öngören, kamuya tanınan üstünlük ve imtiyazlar ile bireye tanınan hak ve özgürlüklerin dengelenmesini sağlayan hukuk dalıdır.


Vergi Hukuku
Bilindiği üzere, toplumun huzur, düzen ve güvenliğini sağlayan en temel kurum olan devlet, bu devasa yapısıyla aynı zamanda devasa bir harcama ve kaynağa da sahip olması gerekir. İşte bu harcama ve kaynağın da ana membaı vergilerdir.